Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri Devam Ediyor
Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri Devam Ediyor
Tarih : 25-02-2020 973 defa incelendi

Çınar Belediyesine bağlı Jinwar Kadın ve Aile Müdürlüğü tarafından belediye personeline toplumsal cinsiyet eğitimi verildi. Eğitimi Jinwar Kadın Merkezi çalışanı sosyolog Delal Kızılkan verdi. Kızılkan, toplumsal cinsiyet rollerinin toplumdan topluma değişkenlik gösterdiğini ve geleneklere göre şekillendiğini belirterek, "Kız ve erkek çocukları daha doğmadan cinsiyetlerine göre renkler tercih ediyoruz. Oysa renklerin cinsiyeti yoktur. Erkek çocuğuna araba kız çocuğuna ise oyuncak bebek alıyoruz. Bir kız çocuğu oyuncak araba ile ya da erkek çocuğu bebekle oynamak isteyebilir. Çocuklar henüz okula başlamadan karakter ve kişikilik özellikleri işte bu şekilde kategorize ediliyor ve bununu dışına çıkan ötekileştiriliyor. Bu nedenle çocuklar cinsiyetlerine göre kalıplara konulmamalı, yetenekleri ve ilgi alanları keşfedilerek buna göre yetiştirilmelidir" dedi. 

Kızılkan, günümüzde toplumsal cinsiyet normlarının erkek ve kadın bedeni üzerinden şekillendiğini ve bu durumun her iki cins için de dezavantajlara neden olduğuna dikkat çekerek, "Kadınlar kayda değer sorunlar yaşamadığı, erkek bireylerin de daha fazla sorumluluk yüklenmesi gerektiği yönünde yanlış bir algı var. İçinde bulunduğumuz toplumsal yapının kalıpları bizim böyle düşünmemize neden olabilir. Ancak kadını ve erkeğiyle zihniyet gelişimini tamamlayan bir toplumda kadınlar, çocuklar ve erkekler de şiddet, taciz ve tecavüze maruz kalmayacak daha yaşanabilir bir dünya ve toplum mümkün olacaktır" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların yanı sıra slayt gösterisi ile toplumsal cinsiyet rollerinin dünyadaki örneklerini sıralayan Kızılkan, kadınların dünyanın her yerinde daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığını belirterek, "18. yüzyıldan sonra parlemento, meclis, özel ve kamusal alanlarda kadın temsiliyeti giderek arttı ancak henüz erkek bireylerle eşit olduğunu söyleyemeyiz. Bu bakımdan cinsiyet eşitliğini önemsiyor ve toplumsal olarak değişmeliyiz diyoruz" diye konuştu. 

Eğitim soru cevap kısmıyla son buldu.