Çınar’lı Kadınlara Kadına Karşı Şiddet ve İstanbul Sözleşmesi Anlatıldı
Çınar’lı Kadınlara Kadına Karşı Şiddet ve İstanbul Sözleşmesi Anlatıldı
Tarih : 23-03-2020 1237 defa incelendi

Çınar Belediyesi’ne bağlı Jinwar Kadın Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla başlattığı çalışmalar kapsamında “İstanbul Sözleşmesi ve Kadına Yönelik Şiddet” konulu panel düzenledi. Panele Çınar Belediyesi Başkan Yardımcısı Necla Tamriş, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Panele konuşmacı olarak ise İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Sekreteri Yüksel Aslan Acer ve İHD Yöneticisi Avukat Gurbet Yavuz katıldı. Panelde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Sekreteri Yüksel Aslan Acer, kadına yönelik şiddet konusunu ele aldı. Acer, kadınların şiddete karşı sözlerini söylemesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Kadınların şiddete karşı sözünü sakınmadan söylemesi önemlidir. Çünkü günümüzde şiddet çok vahşi yöntemlerle uygulanır hale geldi. Bu canice yöntemler toplumda derin bir yara açmış durumda. Yaşanan olaylar karşısında kadınlar olarak istesek de istemesek de empati kuruyor ve acı hissediyoruz” dedi.

Şiddet türlerini tanımlayan Acer, kadınların ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel, toplumsal birçok şiddetle yüz yüze olduğunu belirterek, şiddete karşı mücadele edebilmek için öncelikle şiddet ve çeşitlerinin farkına varılması gerektiğini söyledi.

Şiddetin ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel acı veya ızdırap veren cinsiyete dayalı bir eylem olduğunu ifade eden Acer, kamusal ve özel yaşamda kadınların maruz kaldığı şiddet boyutlarının da giderek arttığını belirtti. Acer, “Eskiden kadınlar öldürülüp intihar süsü verilirken, şimdi ise tanınmayacak şekilde cani yöntemlere başvurularak öldürülüyor” dedi.

Panelin ikinci konuşmacısı Avukat Gurbet Yavuz da İstanbul Sözleşmesi’ni ve sözleşmede yer alan haklarla ilgili konuştu. Yavuz, İstanbul sözleşmesinin yasal çerçevede kadınlara birçok hak tanıdığını ancak uygulamada sıkıntılar yaşandığını belirtti. Yavuz, uygulama sıkıntılarına rağmen kadınların hukuki yolları zorlamaları gerektiğini belirterek, şiddetle karşı karşıya kalan kadınların İstanbul Sözleşmesi kapsamında koruma, sığınma, avukat gibi birçok talepte bulunabileceğini söyledi.

Yavuz, İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan birçok maddenin kadınların lehine olduğunu ve umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini de ekledi.

Konuşmaların ardından panel soru cevap olarak devam etti. Panelin sonunda kadınlara Şiddet nedir? Şiddete karşı haklar nelerdir?  Sorularının cevaplarının yer verildiği el kitapçıkları dağıtıldı.